Kan Facebook nog minimaal 10 jaar eraan plakken?

Facebook 10 jaar

Het is vandaag exact 10 jaar geleden dat Mark Zuckerberg startte met Facebook. Facebook heeft inmiddels meer dan 1 miljard gebruikers wereldwijd. De vraag is of Facebook nog 10 jaar eraan kan plakken. Zal de ‘fear of missing out’, ofwel FOMO, ervoor zorgen dat mensen actief blijven, of zorgen bijvoorbeeld maatregelen van Facebook zelf ervoor dat mensen af zullen haken?

Steeds minder jongeren op Facebook

De afgelopen maanden wordt er steeds meer gecommuniceerd over de jongeren die Facebook massaal de rug toekeren. Een belangrijk argument is dat zij het niet hip vinden en vooral niet dat hun ouders exact kunnen volgen wat zij doen. Zij nemen hun toevlucht in andere sociale media middelen als Instagram, Snapchat en Whatsapp. Toch gebruikt bijvoorbeeld in Amerika nog steeds 73% van de jongeren Facebook ten opzichte van 53% van de volwassenen (bron: PEW Research Center). En het eerste dat veel vrouwen ’s ochtends doen is Facebook bekijken, zelfs nog voordat ze naar de badkamer gaan.

Edgerank Algorithme

Sinds vorig jaar hoor je echter mensen steeds vaker klagen dat zij zelf en hun fans en vrienden niet alles te zien krijgen. En dat klopt. Anders dan bij bijvoorbeeld Twitter, bepaald de algoritme Edgerank van Facebook welke van jouw posts worden gepresenteerd aan jouw ‘fans en vrienden’ en hoe hoog deze posts in hun timeline komen. Het is een vrij ingewikkelde formule en in onze workshops Facebook (waarover zeer binnenkort meer info volgt) en BE SOCIAL besteden we aandacht aan aspecten waardoor jij toch kan zorgen dat je beter scoort. Feit is wel dat mensen over deze maatregelen klagen. De vraag is welk effect dit gaat hebben.

Gefeliciteerd

Alsnog gaat er wel een felicitatie uit naar het bedrijf, zeker omdat ze hebben weten vol te houden ondanks al de sceptici en zelfs de beurs hebben weten te vinden. Benieuwd of en wanneer het verdienmodel, waaronder je het algoritme wel kunt rekenen, weer zal worden aangepast. Dan zullen wij je zeker informeren.

Share on:

Leave a comment