Studie naar Facebook Emoticons

Onderzoeken gebruik nieuwe emoticons op Facebook, Facebook Reactions

Inmiddels weten mensen de nieuwe emoticons op Facebook te vinden. Toen ik schreef over de introductie, hadden nog maar enkele mensen door dat je nu ook kunt aangeven dat je een bericht niet leuk vind met de nieuwe Facebook Reactions.

Er zijn al wat onderzoeken gedaan naar het gebruik. En daar blijkt uit dat ongeveer 45% ze moeilijk kunnen vinden, terwijl de rest ze erg intuïtief vinden. Toch zal Facebook niet zomaar de look en feel aanpassen, want dat wordt te rommelig.

Als mensen ze eenmaal weten te vinden, waardeert 80% ze erg positief en maar 5% negatief. Belangrijkste reden voor de positieve waardering is wel dat de Like button bij lange na de lading niet dekte. Wie gaat nu een berichtje liken over iemands hond die overleden is.

Overigens worden emoticons meer gebruikt door mobile users, waardoor het logisch is dat zij ze ook meer waarderen als een echte verbetering. Het leidt zelfs tot het verlangen naar nog meer mogelijkheden. De belangrijkste die nog steeds ontbreekt is de Dislike button. Maar daar wil Mark Zuckerberg nog niet aan geloven, vanwege zijn angst adverteerders te verliezen.

Welke emojicons mis jij nog?

Onderzoek van Marketingfacts

Marketingfacts deed ook onderzoek met 130 posts van merkpagina’s in verschillende branches, met in totaal 240.000 reactions.

De belangrijkste uitkomsten:

  • De ouderwetse like wordt nog steeds het meeste gebruikt
  • Gemiddeld 4 verschillende reactions
  • Promoted posts krijgen minder reactions
  • Hoe meer boze reacties, hoe meer gereageerd wordt op de posts
  • Het lijkt erop dat negatieve Reactions niet per definitie leiden tot een lager bereik
Share on:

Leave a comment