Wie wint: Facebook of YouTube?

Wellicht een vreemde vraag. Ik stel hem omdat Facebook zijn video ranking systeem heeft aangepast en komende maanden zal uitrollen. Video scoorde altijd al het beste in het ranking systeem, maar de aanpassingen zijn er nu op gericht om wereldwijd de top video platform te worden. De focus ligt dan ook echt op video en dan vooral op originele videos van hoge kwaliteit.

Wat zegt Facebook zelf?

We want Facebook to be the best place for people to find and enjoy videos online. To achieve this we work hard to build an ecosystem for video that encourages intention and builds loyalty. Videos on our platform should be authentic, enduring, and memorable. They should turn casual viewers into passionate fans.

Een belangrijke reden voor de wijzigingen zijn uiteraard de advertentie inkomsten. Facebook wil aantrekkelijker worden voor de grote merken.

Mogelijk voelt Facebook ook de hete adem van de verschillende streaming diensten als Disney Plus, WarnerMedia van AT&T en NBCUniversal. Het is een gevecht om de aandacht van de consument.

Facebook Watch

Facebook zegt maandelijks meer dan 400 miljoen en dagelijks meer dan 75 miljoen mensen te trekken op Facebook Watch die langer dan 1 minuut tijd spenderen.

Enkele tips

Wat werkt:

  • Zelf gemaakte videos met originele content
  • Reposting van eigen content
  • Langere videos van minstens 3 minuten, met een verhaal krijgen prioriteit
  • Een goede titel, omschrijving en tags
  • Een goede afwisseling van soorten content op je tijdlijn

Wat werkt zeker tegen je:

  • Dupliceren van content die al op Facebook of andere platforms aanwezig is (dus niet van jezelf)
  • Posten van massa geproduceerde clips of slecht aan elkaar geplakte clips waarbij je geen content toevoegt

Het gaat Facebook echt om authenticiteit en originaliteit. Het gaat erom dat je mensen weet vast te houden tot het eind. Videos met clickbait worden afgestraft. Maar ook videos die zijn samengesteld uit statische beelden.

Ik vraag me wel hardop af hoe erg je afgestraft wordt als je videos van anderen van YouTube op Facebook deelt.

Share on:

Leave a comment